Kolumna

Formula uspjeha – Kako do rezultata u 8 jednostavnih koraka

Autor 4. veljače 2019. Nema komentara

Rijetko pratim natpise i izjave u novinama nakon velikog natjecanja, jer ako se piše objektivno onda nije u novinama i nije zanimljivo, a ako je u novinama mora da je zanimljivo i uključuje lupetanje. Nakon velikog prvenstva kreće objašnjenje za uspjeh i neuspjeh. Mnogi su ih prognozirali i prije prvenstva tako da sad kad su se njihove prognoze djelomično obistinile i vrlo paušalna objašnjenja poraza i pobjeda sad dobivaju na snazi. Istovremeno slušam kako neki tamo Francuzi, Nijemci i Englezi već godinama razvijaju sustav i u njega ulažu. Glupani. Sustav ne nudi garanciju uspjeha već samo iznimne troškove i eventualan napredak u odnosu na druge i to samo ako je tvoj sustav bolji od drugih sustava. Mi s druge strane imamo puno bolja objašnjenja uspjeha i neuspjeha. Nazvao bi ih balkanskim stupovima uspjeha ili balkanskom formulom. Ako imate formulu, vjerojatan je i uspjeh, ako je nemate onda nemate šanse. Ono što je odlično, formula ne uključuje ulaganja bilo koje vrste. Jedina ulaganja su ona na pojedinačnom nivou sportaša i trenera koji rade svakodnevno na nečemu što se kasnije vrlo jasno interpretira kroz minimalno ovih 8 sastojaka formule. Zašto 8? Zato što je to znak za beskonačno kad se okrene vodoravno. Zvuči glupo i besmisleno? Možda, ali pričekajte dok ne pročitate sve do kraja.

Galvanizacija – ovo je najstariji sastojak formule uspjeha, 90tih je bio jako popularan a često se koristi i danas. Radi se o tome da trener mora dokučiti način kako potaknuti proces galvanizacije kod svojih igrača, koji uključuje istosmjernu električnu struju stalne jakosti, brz oporavak i naposljetku zdravlje. To se sve uobičajeno radi kroz govor i obraćanje, a nikako zastarjelim standardnim postupkom koji nalažu principi fizikalne terapije. Zapravo uopće se ne radi o istoj stvari. Trener svojim stavom i autoritetom direktno galvanizira, mijenja naboj, kod igrača.

Čeličenje – vrlo blizak pojam galvanizaciji, a moguće je da uključuje i isključuje galvanizaciju s obzirom na to da rezultat stvaranje nevjerojatne čvrstoće metala kod igrača u ekipi. Sjajno je objašnjenje za radikalne, nerezonske postupke i poteze za koje ne postoji znanstveni dokaz ili izgovor. Najbitnije je čeličenje obaviti u periodu priprema, a uz čeličenje se blisko povezuje izreka da se željezo najbolje oblikuje dok je vruće. Dakle, čeličenje pa oblikovanje u pripremama. Ako taj dio izostane i dalje je moguće odraditi galvanizaciju u samom natjecanju i ostvariti rezultat.

Htijenje – vrlo bitan sastojak i termin koji objašnjava da je jako bitno željeti nešto ako to želiš. Hoću, dakle, možda i budem. Možda vam objašnjenje zvuči cirkularno, ali to je jednostavno tako, bez htijenja, posebno pokazivanja htijenja, nema rezultata. Upravo se vidljivo htijenje najčešće navodi kao razlog za uspjeh. Npr. oni su željeli više, pokazali su ogromno htijenje i zato su i zaslužili pobjedu.

Sirova snaga – naravno da nije htijenje jedino bitno. Sirova snaga, barem pojedinaca jako je dobro došla. Sirova snaga je pojam koji objedinjuje sve motoričke sposobnosti i morfološke karakteristike pojedinca, te najmanje uključuje: jakost, brzinu, eksplozivnu snagu, mišićnu i kardiovaskularnu izdržljivost, visinu, težinu i mnoge druge. Ono što je posebnost sirove snage je to što je ona posve sirova, genetski uvjetovana i nema previše veze s treninzima. Većina smatra da je sirovu snagu nemoguće razviti treningom, ali kažu da je moguće kvalitetnom prehranom u djetinjstvu i kroz hrvanje u mlađoj dobi. Sirovo – zdrave sirovine poveznica

Karakter – najbitnija mentalna karakteristika pobjednika. Vjerojatno ste se pitali što je to točno, ali dobra je vijest da iako je najbitniji faktor i često se navodi, mi ga svi imamo! Dakle, radi se o karakteru odnosno drugim riječima – crtama ili dimenzijama ličnosti, a navodno baš svi mi (barem na Balkanu) imamo crte ličnosti. E sad neki imaju slabe crte a neki imaju jake crte. Bitno je imati jake crte, odnosno karakter pobjednika. Pobjednik želi pobijediti, za razliku od onih koji žele izgubiti. To se također ne može uvježbati niti je moguće pronaći tu jakost u crtama, iako postoji malena šansa da se kroz čeličenje i galvanizaciju ipak postigne neka promjena.

Imperativ – to je sastojak koji dodajemo u priču onda kad je najbitnije. Dakle ako je bitno onda je imperativ. Npr, ovo je užasno važna utakmica i naš je imperativ pobjeda. Ponovno, možda vam zvuči kao cirkularno objašnjenje i korištenje izraza za koje neki smatraju da zvuče super. Možda i je tako, ali samo korištenje riječi imperativ u ključnom trenutku, privlači pažnju gomile, potiče galvanizaciju, a da ne govorim o htijenju koje divlja u tom trenutku! Kao što vidite svi se sastojci formule povezuju i međusobno nadopunjuju.

Faktor sreće – dakle, nad ovim sastojkom nemamo baš nikakvu kontrolu, ali na njega se vrlo lako i efikasno možemo pozvati zavisno o našim potrebama. Npr presudio nam je faktor sreće ili npr u sportu ipak treba imati i sreće ili npr sreća nas je pomazila. Na kraju ipak stara poslovica kaže bolje je roditi se bez muda nego bez sreće. E sad sreća se ne stvara nego se pojavljuje, a umjetnost trenera je izabrati one pojedince koji će donijeti sreću ekipi. Nekad se, nesretno, ljudi upuste u proces ulaganja, jer ne vjeruju u sreću. Na žalost angažman nije sastojak ove formule uspjeha.

Ono nešto – Ovaj sastojak sumira i objašnjava neobjašnjivo. Ono nešto objašnjava sve što se nije smjelo, moglo, trebalo dogoditi. Ono nešto objašnjava ono što treneri ne mogu, ono što javnost ne razumije. Ako imate ono nešto, vi imate sve, jer otkrit ću vam tajnu, ono nešto uključuje sve sastojke uspjeha. To je formula uspjeha! Želite biti uspješni? Trebate imati ono nešto! Kako? Nikako. Ili ste se rodili tako ili niste. Ako niste, već ste odabrali ulagati u svoj napredak i ostvariti uspjeh. Ne brinite, svaki vaš rezultat i izostanak rezultata bit će objašnjen kroz Ono nešto. Dakle, Ono nešto moguće je ostvariti kroz uspjeh. Možda vam se to sad čini kao još jedna cirkularna definicija i lupetanje i objašnjavanje nečeg što ne znamo. E pa nije. To je tako. Zašto? Jer tako piše u novinama. Nakon baš svakog velikog prvenstva, a to ne može biti slučajno!

I sad si mislim da li dodati još 2 sastojka: Imati glavu – svi je imamo i Pobjednički mentalitet – u odnosu na gubitnički. Ipak ostavljam, jer kao što sam rekao na početku, 8 je broj koji znači beskonačno kad se okrene vodoravno, beskonačno kao i ljudska glupost.

Facebook komentari