Kolumna

Mentalni treneri – IT team

Autor 26. srpnja 2015. Nema komentara

Prije mnogo godina Steve Jobs je objašnjavao važnost usklađenosti softvera i hardvera. Odličan program i odličan stroj ne čine odličan proizvod osim ako nisu kompatibilni. I ne može svaki software biti dobar za baš svaki hardware. To je jedan dio problema. Drugi dio problema je taj da odličan stroj uopće ne radi bez softwarea.

Uobičajeno nemam naviku uspoređivati ljude s kompjuterima jer vjerujem da smo puno kompleksniji, ali ovaj ću put to učiniti kako bi što jednostavnije objasnio što je to što mi mentalni treneri doista radimo.

Trener u sportu je onaj koji se bavi hardverom. On stvara savršeni stroj, brusi, nadograđuje i na kraju polira. Trudi se pronaći sve najbolje alate i dijelove da bi postigao ono što je potrebno za izuzetnu izvedbu njegovog stroja. Danas treneri jako puno vremena i truda usmjeravaju na razvoj stroja. Međutim, ponekad idealne performanse ne daju idealne rezultate.

S druge strane, mi mentalni treneri se bavimo softverom. Mi tražimo najbolje alate i stvaramo najbolje programe za softver koji mora biti usklađen s ciljem gotovo savršene izvedbe hardvera. Uskladiti jedno s drugim nije jednostavno, ali je nužno ako želimo stvoriti najbolji mogući proizvod. Svakako znamo da isti softver možemo ugraditi na razne strojeve, ali funkcionalnost stroja nije jednaka kao kad je program izrađen baš za njega. Nemojte me krivo shvatiti, proizvod će raditi, ali ne na najbolji mogući način. Iz tog razloga mentalni trener prikuplja sve podatke koje može prikupiti kako bi stvorio idealan program za svakog klijenta. To je dugačak proces upoznavanja s klijentom, uspostave odnosa i komunikacije, ispitivanja starih mentalnih programa i testiranje nekih novih opcija. Za razliku od kompjutera, mi od svakog klijenta očekujemo da sudjeluje u stvaranju najboljih programa za sebe. Klijent ne može biti pasivni promatrač već postaje aktivni sudionik kreacije onoga što će mu pomoći da unaprijedi svoju izvedbu.

Zato smo mi odlučili svo svoje vrijeme usmjeriti na razvoj savršenog individualnog softvera za svaki hardver koji nam uđe na vrata. Ponekad je proces dug, a ponekad kraći. Kada to možemo, pokušavamo surađivati i s onima koji rade na hardveru kako bi od starta bili usklađeni oko toga što želimo postići. Iz tog razloga radimo s trenerima, s roditeljima, s prijateljima i obitelji, educiramo ih i ostvarujemo suradnju koja je važna za izvedbu naših klijenata, ljudi, koji su na kraju ipak puno više od savršenog proizvoda.

Facebook komentari