Kolumna

Temelji života

Autor 14. svibnja 2016. Nema komentara

Svaki dan se podsjetim što moj život drži onakvim kakav je i što mene čini onakvim kakav jesam. Koji su to stupovi i temelji svakodnevnice koju želim živjeti. Vjerujem da život treba imati smjer, snagu i čvrste temelje. Bez obzira na smjer koji odaberemo i snagu koju posjedujemo, bez temelja ne možemo graditi ništa. Ovo su moji temelji koje sam gradio svih ovih godina učeči od ljudi s kojima radim. 

BORBA

Kažu da je život borba. Ako se definiramo kao borac, živimo. Ako se ne definiramo tako, ne živimo. Borimo se za ono što želimo postići, za ideale u koje vjerujemo, za ljude koje volimo, za život kakav želimo. Uspjeli ili ne, borba je put. Uspješan je onaj koji se za borbu priprema svaki dan i spreman čeka borbu, a neuspješan onaj koji se nađe u borbi, a tek onda traži sreću i način kako ostvariti pobjedu. Birajte teži put. Budite pripremljeni. 

PRIHVAĆANJE

Neke stvari u životu su van naše kontrole. Ako se njima predugo bavimo gubimo vrijeme i energiju potrebnu za borbu. Znati prihvatiti, velika je moć. Prihvaćamo ono što ne možemo promijeniti. Prihvaćamo i ono što je van naše kontrole. Prihvaćamo život kakav je i kakav treba biti. To je jedini način da zadržimo moć upravljanja i borimo se za prave stvari.

ZAHVALNOST

Jednostavno i lijepo je biti zahvalan za sve dobro i sve što imamo. Ali to nije ono što će nam omogućiti rast. Rastemo upravo zbog životnih prepreka, nedostataka i izazova, te zbog svega onoga što većina ne priželjkuje u životu. Veliki je izazov svakodnevno izražavati zahvalnost za probleme koje imamo, ali upravo je to ono što moramo učiniti ako želimo napredovati i rasti kao ljudi. Budite zahvalni onima koji vas guraju i onima koji vas žele zaustaviti u vašoj borbi. Jedni predstavljaju vašu snagu, a drugi utege koji vas osnažuju. 

LJUBAV

Ljubav nije dovoljna ali je nužna. Ona je kao sastojak bez kojeg život nema strasti, smjera, ni goriva. Voljeti možemo sve i svakog, ako to želimo. Svakodnevno se podsjećajte koliko volite to što radite i koliko volite ljude s kojima ste okruženi. Najveća opasnost u životu je izgubiti strast, entuzijazam i ljubav, zato ih hranite svaki dan. 

OTKRIVANJE

Oni koji tragaju tragaju rijetko pronalaze jer su usmjereni na potragu. A oni koji otkrivaju oni nalaze,  jer su otvoreni i spremni naučiti nešto novo. Prošlost slavi one koji su pronašli a ne one koje su tragali. Život slavi pronalaske a ne velike potrage. Odlično je što sebe možemo pronaći u svemu što vidimo, u svemu što radimo. Ne zaboravite svakodnevno otkrivati i učiti, jer tako rastete. 

VJERA

Težak je i osamljen život bez vjere. U sebe, u druge ili u ideju. Vjera je stvar izbora. Neki je zovu smisao, neki samopouzdanje, međutim vjera je snaga koja nas vodi i onda kad racionalno i objektivno zakažu. Ja vjerujem da prvo dolazi vjera, a onda postignuće. Samopouzdanje je samo osjećaj koji imamo kad vjerujemo da je borba koju svakodnevno vodimo dovoljno dobra za bitke koje nas čekaju. Ako je tako, samopouzdanje je stvar izbora, usmjerenosti i angažmana. Oni koji traže osjećaj samopouzdanja naknadno, zakazali su u vjeri svakodnevno. Ili vjerujte ili mjenjajte put. 

Facebook komentari