Kolumna

Ne presporo i ne prebrzo

Autor 8. rujna 2016. Nema komentara

Neki dan sam po povratku iz dućana u ured ponudio svoju pomoć 92 godišnjoj dami koja je jedva nosila ogromnu torbu prepunu stvari kući. Zbilja nisam očekivao da će moja pomoć biti uzvraćena nekim važnim lekcijama, jednostavno sam uskočio u tu situaciju bez puno razmišljanja. 

Gospođa je hodala polako, uzimajući povremene pauze…Naša je šetnja trajala dvadesetak minuta iako je ukupna udaljenost koju smo trebali preći iznosila možda stotinjak metara…

Nakon nekoliko minuta sam, ne očekujući dugu šetnju već skori povratak u ured, pomislio da ću zakasniti na sastanak i postao pomalo nervozan. Gospođa je to vrlo vjerojatno primjetila, te mi je rekla:

Treba ići polako. Ne presporo i ne prebrzo. Nego taman onoliko koliko je potrebno da uhvatiš život. Jer život ionako brzo proleti. Šteta bi bila još ga ubrzati ili usporiti i uništiti dobru vožnju. Upravo u pokušaju da ga uspore ili ubrzaju mnogi izgube doticaj sa životom. 

Odmah sam usporio, udahnuo i prihvatio njen ritam…

Dalje mi je objasnila: 

Sve se dešava s razlogom, tako kažu, ali ne znamo razlog pa to i nije tako bitno. Ali također, sve se dešava u svoje vrijeme. Ponekad bi da stvari budu drugačije ili da su se desile u neko drugo vrijeme. Ali ne ide to tako, jer ne planiramo mi. Ali nije loše vjerovati da je vrijeme uvijek idealno. Želimo li to promjeniti, opet riskiramo. 

Zahvalio sam joj se na lekciji…i objasnio joj da će nekim mojim klijentima ova priča sigurno dobro doći i da se od nje mnogo može naučiti.

Nastavila je:

U pravu si Igore. Od svih se može naučiti nešto. Ono što je prava istina je da nikad nećemo sve znati, čak ni ono što smo planirali naučiti nečemo stići a ono što smo nekad znali, zaboraviti ćemo. Ali to ne znači da ne treba učiti. Naša je odgovornost da učimo i rastemo onoliko koliko nam je vremena dano. Inače gubimo vrijeme…ili bolje rečeno, gubimo život. 

Slušao sam je zamišljeno dok smo prilazili njenim vratima. 

Zahvalio sam joj se još jednom, a i ona meni. Onda me pozdravila: 

Igore znaš, ljepota dođe s mladosti, a pamet s godinama. Skoro kod svih. 

Facebook komentari