Priče

Putokaz

Autor 21. srpnja 2014. Nema komentara

Jednom davno na raskrižju putova postojao je putokaz. Legenda kaže da bi brojni izgubljeni putnici, tragači i zalutale duše u trenutku izgubljenosti postavili pitanje putokazu, a on bi im svojom strelicom pokazao kojim putem krenuti. Oni bi krenuli i vjerujući putokazu uvijek pronašli ono što su tražili. Tako se proširila legenda o čarobnom putokazu. Jednog je dana do putokaza stigao mladić, izgubljen, zaljubljen i zarobljen u svojim mislima. Htio je pobjeći daleko, daleko od svih, tamo gdje ga nitko neće naći, a gdje će on pronaći svoju sreću. Pitao je putokaz kojim putem krenuti i koji će ga odvesti prema novom životu.

Putokaz je postojao stotinama godinama i povremeno bi rijetkim sretnicima koje je smatrao posebno izgubljenim ponudio životnu lekciju otkrivši im tajnu. Tako je ovoga puta, putokaz mladiću odgovorio pitanjem: što želiš pronaći? Mladić mu je objasnio da želi pronaći sreću, mir i ljubav, ali bezuvjetnu, bez problema i komplikacija, onu u kojoj se osjeća potpuno slobodan. Rekao je da traga za nečim o čemu sluša godinama, a nikada to sam nije iskusio. Rekao je da je do sada iskusio bol i patnju koja se ispreplela s ljubavi, ali sada želi ljubav koja je slobodna od patnje, sreću koja je slobodna uvjeta.

Putokaz ga je pogledao zadovoljnim osmjehom kao da je u sebi rekao: ovo sam već čuo…Umjesto da pokaže smjer, putokaz mu je ponudio: ako želiš otkriti ću ti tajnu koju otkrivam rijetkima.

Znatiželjan mladić željan spoznaje spremno je slušao, a putokaz mu je objasnio:

Svaki dan me pitaju, koji je pravi put. Kojim putem krenuti. Gdje pronaći svoju sreću. I svaki put se zavrtim i nasumce pokažem novi smjer. Jer svatko svoju sreću pronalazi onda kada vjeruje da će je pronaći, a svaki je put pravi put kada učinimo sve što možemo da bude pravi. Put počinje vjerom i odlukom, a ne s pitanjima koja vas često koče.

Mladić je gledao i slušao. Pomalo razočaran. I onda je rekao putokazu: dragi moj, ajde se ipak zavrti jednom i pokaži mi smjer. Putokaz se zavrtio i pokazao prema naprijed. Mladić je krenuo putem zaboravivši tajnu, uvjeren u ispravnost ukazanog smjera putokaza.

Facebook komentari